

# PROVISIONAL PROGRAMME

# Joint NEA and NDF Workshop on the Characterisation of Large Quantities of Unconventional and Legacy Waste

An International Support Initiative for Fukushima Dai-ichi

> 31 August – 01 September 2022 Iwaki, Japan





## Joint NEA and NDF Workshop on the Characterisation of Large Quantities of Unconventional and Legacy Waste

An International Support Initiative for Fukushima Daiichi

### PROVISIONAL PROGRAMME

31 August – 01 September 2022

The Nuclear Energy Agency (NEA) and Damage Compensation and Decommissioning Facilitation Corporation (NDF) are co-organising an international Workshop on the Characterisation of Large Quantities of Unconventional and Legacy Waste. This activity aims at supporting progress on the clean-up of Fukushima Daiichi. For more details, please consult the concept paper developed for this workshop on the workshop webpage: <a href="https://www.oecd-nea.org/jcms/pl\_71354">https://www.oecd-nea.org/jcms/pl\_71354</a>.

| Day 1, 31 A | ugust 2022 (Wednesday)  |        |
|-------------|---|--------|
| 10:00-10:20 | Registration - please plan early arrival — (Doors of the conference center open at 10:00)   |        |
|             | 1 Opening Session   |        |
|             | Workshop-Chairs: Steve HARDY (NDA, UK), Kazuyuki KATO (NDF, Japan)  |        |
| 10:30       | 1.1 Opening remarks   | 10 min |
|             | Rebecca TADESSE (NEA)   |        |
| 10:40       | 1.2 Welcome remarks   | 10 min |
|             | Keiichi YUMOTO (METI, Japan)  |        |
| 10:50       | 1.3 Concept of the workshop and background  | 10 min |
|             | Rebecca TADESSE (NEA)   |        |
|             | - Why the EGCUL was developed?  |        |
|             | - What is discussed in the EG?  |        |
|             | <ul> <li>How did the EG discuss the issue between the member countries?</li> <li>The EGCUL developed the report on characterization of unconven-</li> </ul> |        |
|             | tional waste.   |        |
| 11:00       | 1.4 Outcome of the EGCUL activities and Introduction of the EGCUL Final Re-   | 20 min |
|             | port  |        |
|             | Per STRAND, EGCUL Chair (DSA, Norway), video contribution   |        |
| 11:20       | Coffee Break (20 min)   |        |
|             | 2 Topical Session   |        |
| 11:40       | 2.1 Canada  | 30 min |
|             | Kimberly WOLFGRAM SCHMIDT (CNL, Canada)   |        |
| 12:00       | 2.2 France  | 30 min |
|             | Jerome COMTE (CEA, France)  |        |
| 12:30       | 2.3 Japan   | 30 min |
|             | Yoshikazu KOMA (JAEA, Japan)  |        |
| 13:00       | Lunch Break (60 min)  |        |
| 14:00       | 2.4 Spain   | 30 min |
|             | Nuria PRIETO SERRANO (ENRESA, Spain)  |        |
| 14:30       | 2.5 UK  | 30 min |
|             | Laura HOGG (NDA, UK)  |        |
| 15:00       | 2.6 US  | 30 min |
| 45.20       | Tom BROUNS (PNNL, US)   | 20     |
| 15:30       | 2.7 Future activities of NDF in characterization of the waste in Fukushima  | 20 min |
|             | Dai-ichi NPP based on the report  |        |
| 15.50       | Kazuyuki KATO (NDF, Japan)  |        |
| 15:50       | Coffee Break (30 min)   |        |

|       | 3 Group Activity                         |        |
|-------|--|--------|
| 16:20 | 3.1 Warm-up Exercise: Opinion Barometer  | 20 min |
|       | All Participants                         |        |
| 16:40 | 3.2 Breakout-Groups                      | 60 min |
|       | All Participants                         |        |
| 17:40 | 3.3 Short Feedback                       | 15 min |
|       | Group Rapporteur share first impressions |        |
|       | Group Picture                            |        |

| 18:00 | End of Day 1 |
|-------|--------------|
|-------|--------------|

| Day 2, 1 September 2022 (Thursday) |  |        |  |  |
|------------------------------------|--|--------|--|--|
| 10:00-10:15                        | Registration - please plan early arrival — (Doors of the conference center open at 10:00)  |        |  |  |
|                                    | 4 Key Note   |        |  |  |
| 10:15                              | 4.1 Invited Lecture Osamu TOCHIYAMA (NSRA, Japan)  | 60min  |  |  |
|                                    | 5 Feedback of Session 2 and 3  |        |  |  |
| 11:15                              | 5.1 Lesson Learnt from the case studies  Bill MILLER (Jacobs, UK)  | 30min  |  |  |
| 11: 45                             | Coffee Break (15 min)  |        |  |  |
| 12:00                              | 5.2 Report of the Breakout Group results & Discussion  Moderators: Steve HARDY (NDA, UK), Kazuyuki KATO (NDF, Japan)  Group Rapporteur present results of Group Discussions (10 min each + Q&A)  Discussion of Results by all Participants | 60 min |  |  |
| 13:00                              | Lunch Break (60 min)   |        |  |  |
|                                    | 6 Panel Discussion   |        |  |  |
| 14:00                              | 6.1 Opening Remarks  Kazuyuki KATO (NDF, Japan), Steve HARDY (NDA, UK)   | 10 min |  |  |

70 min

Panel-Chair: Kazuyuki KATO (NDF, Japan)
Panellist:

- Ryoichi MASUDA (TEPCO, Japan)
- Yoshikazu KOMA (JAEA, Japan)
- Tom BROUNS (PNNL, US)
- Jerome COMPTE (CEA, France)
- Laura HOGG (NDA, UK)

### **Proposed Topics:**

- scope of materials, buildings, items and areas to support a comprehensive material inventory (justify exclusions);
- purpose, requirements, and quality standards for waste characterisation (including safe and efficient waste managed and disposal);
- priorities for characterisation according to several factors (e.g. activity and radionuclide type, hazard potential, etc.)
- challenges and solutions to charactering large volumes of low activity waste in an effective way (including statistical methods, to compensate the lack of physical data);

15:30 Coffee Break (30 min)

16:00 6.3 Panel Discussion on Regulatory and Stakeholder Perspective:

60 min

Chair: Steve HARDY (NDA, UK)

### Panellist:

- Osamu TOCHIYAMA (NSRA, Japan)
- Kazuyuki KATO (NDF, Japan)
- Nuria PRIETO SERRANO (ENRESA, Spain)
- Cathy EMERY-SCHEIB (EA, UK)
- Bill MILLER (Jacobs, UK)

### **Proposed Topics:**

- Regulators' perspectives definition of the roles and responsibilities of organisations for the development and implementation of a waste management strategy;
- Processes for the development of Waste Acceptance Criteria (WAC) and other regulatory and technical requirements for treatment and disposal;
- Integrated, graded and transparent decision-making;
- Engagement with affected communities and actors;

# 7 Conclusion Session

7.1 Main Outcome of the Workshop

50 min

**Workshop Chairs** 

Contributions and Confirmation by Participants

17:00

17:50
7.2 Closing Remarks
10 min

Masahito TSUTSUMI (METI, Japan), Rebecca TADESSE (NEA)

18:00

Workshop Adjourn