

## PROGRAMME

NEA Workshop on the Innovative Techniques and Technologies to Support Characterisation and Decommissioning of Complex and Legacy Sites

29 November to 1 December 2022 Boulogne-Billancourt, France





Version: 4.0 (23.11.2022)

## NEA Workshop on the Innovative Techniques and Technologies to Support Characterisation and Decommissioning of Complex and Legacy Sites

## PROVISIONAL PROGRAMME

29 November – 1 December, 2022

The Nuclear Energy Agency (NEA) Working Party on Technical, Environmental and Safety Aspects of Decommissioning and Legacy Management (WPTES) is organizing an international workshop on Innovative Techniques and Technologies to Support Characterisation and Decommissioning of Complex and Legacy Sites. For more details, please consult the concept paper developed for this workshop.

	Day 1 of the Workshop (29 November 2022)				
	Registration from 09:00 to 10:00 - please plan early arrival -				
	1	Opening Session			
10:00	1.1	Opening RemarksRebecca TADESSE (NEA, Head of RWMD)	10 min		
10:10	1.2	Welcome Remarks         Cynthia BARR (Workshop Co-Chair)         -       Background and Concept of the Workshop         -       Goals and Expected Outputs	10 min		
10:20	1.3	Introductory Session	60 min		

		Participants are requested to coordinate among them- selves	
		<ul> <li>Country based Tour-de-Table: providing insights of participants, their back- ground and expectations for the workshop;</li> </ul>	
		Status and Inputs by the Working Party WPTES	20 min
11:20	1.4	Cynthia BARR (Workshop Co-Chair)	
11.20	1.7	<ul> <li>Introduction to the Working Party on Technical, Environmental and Safety Aspects of Decommis- sioning and Legacy Management (WPTES)</li> <li>Key Findings and Status of work</li> </ul>	
		Key Findings from Workshop Joint NEA and NDF on the Characterisation of Large Quantities of Unconven-	20 min
11:40	1.5	tional and Legacy Waste – 31.0801.09.2022 Japan	
		https://www.oecd-nea.org/jcms/pl_71354/	
		Andrew FAIRHURST (NDA, UK) (TBC)	
12:00 Lu	inch Break	(60 min)	
		Topical Session 1	
	2	Innovative Techniques and Technologies for Ra- diological and Site Characterisation	
2	.1	Sub-Topic: General Session on Innovative Techniques and Technologies	
		Session Chair: Thomas PPALINPOTH (CPS, Cormany)	
		Thomas BRAUNROTH (GRS, Germany)           Measurement of Difficult-to-Measure Radionuclides in	20 min
13:00	2.1.1	the Nuclear Environment and Recent Developments in Accelerator-Mass Spectrometry	
1	1		
		Thomas BRAUNROTH (GRS, Germany)	
		Innovative ANSTO Gamma Imaging Technology To	20 min
13:20	2.1.2		20 min
13:20	2.1.2	Innovative ANSTO Gamma Imaging Technology To Support HIFAR Reactor Decommissioning And	20 min
13:20 13:40	2.1.2	Innovative ANSTO Gamma Imaging Technology To Support HIFAR Reactor Decommissioning And OPAL Operations	20 min 20 min

14:00	2.1.4	Characterization of Waste at Fukushima Daiichi Nu- clear Power Station: Experience and Prospect	20 min	
		Yoshikazu KOMA (JAEA, Japan)- virtual		
14:20	2.1.5	Innovative Techniques using UAV Technology to Support Characterisation at Fukushima		
		Petr SLADEK (IAEA)		
14:40	2.1.6	Development of Technologies for the Rapid Determi- nation of Tritium and C14 in Decommissioning Waste	20 min	
		John KRASZNAI (COG, Canada)		
15:00	2.1.7	Panel Discussion with Presenters	40 min	
15:40 Br	eak (30 m	in)		
		Sub-Topic:		
		Innovative Techniques and Technologies for Radio- logical Characterisation of Buildings and Structures		
2	.2	logical characterisation of bundings and Structures		
		Session Chair:		
		Andrew FAIRHURST (NDA, UK)		
		Robotic and Remote Technologies to Support Radio-	20 min	
16:10	2.2.1	logical and Site Characterisation and Decommission- ing		
		Leo LAGOS (FIU, USA)		
			20	
16:30	2.2.2	Advances in Radiological Characterisation of Build- ings and Structures	20 min	
		Khalil AMGAROU (CEA, France)- virtual		
16:50	2.2.3	Examples of Innovative CM&I (Condition Monitoring and Inspection) Technologies under Development at Sellafield Ltd	20 min	
		Simon MALONE (Sellafield, UK)		
17:10	2.2.4	The Benefits of Applying Innovative Techniques to Es- tablished Characterisation Technologies: A UK Case Study	20 min	
		Alex JACKSON (Cyclife-EDF, UK)		
17:30	2.2.5	Panel Discussion with Presenters	40 min	
Group P	Group Picture			

18:10		End of Day 1	
Receptio	on (TBC)		

	Day 2 of the Workshop (30 November 2022)				
		Registration from 08:30 to 09:00			
2.3		Sub-Topic: Innovative Technologies/Modeling/Tools to support D&D Session Chair: Emilio GARCIA NERI (ENRESA, SPAIN)			
09:00	2.3.1	Geo-Statistical Analysis and Integration of Soil Hydro- Geochemistry Data With Remote Sensing Information on Radiological and Site Characterization Studies Vanessa MONTOYA (SCK-CEN, Belgium) - virtual	20 min		
09:20	2.3.2	The Use of GIS, BIMs, and Digital Twins to Assist with Decommissioning to Support Characterization and Decommissioning of Complex and Legacy Sites <i>Matt DAROIS (RSCS, USA)</i>	20 min		
09:40	2.3.3	Airborne Sensoring and Deep Learning Mapping Methods for Safety Assessment and Optimisation of Remedial Measures in the Chornobyl Exclusion Zone Sebastian BRIECHLE, Peter KRZYSTEK, (MUAS, Ger- many) and Norbert MOLITOR (Plejades GmbH, Ger- many) - virtual	20 min		
10:00	2.3.4	Autonomous and Inteligent Characterisation: Trends and Challenges for SME Matt MELLOR (CREATEC, UK)	20 min		
10:20	2.3.5	Panel Discussion with Presenters	30 min		
10:50 Br	10:50 Break (30 min)				
2.4		Sub-Topic: Innovative Techniques and Technologies for Surveys of Subsurface Soils and Groundwater			

		Session Chair:	
		Sofía LUQUE (CNS,SPAIN)	
11:20	2.4.1	Geostatistics to Help Optimize Subsurface Sample De- sign and Support Remedial and Final Status Survey Decision-Making on Several Case Studies	20 min
		Yvon DESNOYERS (Geovariances, FRANCE)	
11:40	2.4.2	Case Studies on Use of Geostatistical Techniques to Fa- cilitate Decommissioning Decision-Making	20 min
		Prof. Pierre GOOVAERTS (BioMedware, Inc.)	
12:00	2.4.3	Advances in Non-Invasive Technologies for Subsur- face Characterisation	20 min
12.00	2.4.5	Frederick DAY-LEWIS and Tim JOHNSON (PNNL, USA) - virtual	
12:20	2.4.4	A Geospatial Based Decision Framework for Extend- ing MARSSIM Regulatory Principles into the Subsur- face	20 min
		Robert STEWART (ORNL, USA)	
12:40 Lu	inch Break	(60 min)	
2	.5	Sub-Topic: Innovative Techniques and Technologies for Radio- logical and Site Characterisation of Land	
_		Session Chair: Petr SLADEK (IAEA)	
13:40	2.5.1	Estimating Scan Minimum Detectable Activity for a Discrete Radioactive Particle	20 min
	2.0.1	David KING (ORAU, USA) - virtual	
14:00	2.5.2	Case Study-Uncrewed Aerial Vehicle Gamma Survey in Central Asia: Results and Outlook of The DUB- GEM Research & Development Project	20 min
		Sven ALTFELDER (IAEA)	
14:20	2.5.3	Panel Discussion with Presenters (Session 2.4 & 2.5)	60 min
		Topical Session 2	
3		Innovative Decontamination and Decommission- ing Technologies and Good Practices for Imple- mentation of Technologies	

3.1		Sub-Topic: General Session Innovative Technologies to support D&D Session Chair: Arne LARSSON (Cyclife Sweden AB, SWEDEN)			
15:20	3.1.1	Advances in Decommissioning Technologies Lawrence E. BOING (ANL, USA) – virtual	20 min		
15:40	3.1.2	Decontamination of Product Purification Cell (PPC) using Liquid Nitrogen Scabbling at the West Valley Demonstration Project (WVDP) Bryan BOWER (DOE, USA) – virtual	20 min		
16:00	3.1.3	Panel Discussion with Presenters	20 min		
16:20 Br	16:20 Break (30 min)				
4		<u>Group Activity</u>			
16:50	4.1	Warm-up Exercise: Opinion Barometer All Participants	10 min		
17:00	4.2	Breakout-Groups All Participants	60 min		
18:00		End of Day 2			

		Day 3 of the Workshop (01 December 2022)	
		Registration from 08:30 to 09:00	
5		Topical Session 2 (cont'd)Innovative Decontamination and Decommission- ing Technologies and Good Practices for Imple- mentation of Technologies	
5.1		Sub-Topic: Innovative Technologies to support D&D Session Chair: Vincent GORGUES (CEA, FRANCE)	
09:00	5.1.1	NEA workshop – Laser technology for PWR/BWR RVI segmentationPierre DAGUIN (Onet Technologies, France)Ioana DOYEN (CEA, France)	20 min
09:20	5.1.2	Latest Advances in Semi-Autonomous Robotic Cutting and Disassembly Rustam STOLKIN (EGRRS Chair, UK)	20 min
09:40	5.1.3	Innovative Technologies for Soil Decontamination and Stablization Maxime FOURNIER (CEA, France)	20 min
10:00	5.1.4	Automatic Characterisation and Sorting of Large Quantities of Soil and RubbleFelix LANGER (NUKEM, Germany) - virtual	20 min
10:20	5.1.5	Policy, Strategy and Risk Assessment Methods for Sus- tainable Waste Management during Nuclear Site Re- generation Andrew FAIRHURST (NDA, UK)	20 min
10:40 Break (30 min)			
11:10	5.1.6	<b>Characterisation Lessons Learned from Finland</b> <i>Anumaija LESKINEN (VTT, Finland)</i>	20 min

11:30	5.1.7	Regulatory Challenges(and Opportunities) Associated with Implementation of Innovative TechnologiesPaolo PICCA (ONR, UK)-virtual	20 min
11:50	5.1.8	Panel Discussion with Presenters	60 min
12:50 Lu	inch Break	c (70 min)	I
	6	Collection Of Key Findings	
14:00	6.1	Key Findings of Breakout 1	20 min
14:20	6.2	Key Findings of Breakout 2	20 min
14:40	6.3	Key Findings of Topical Session 1	20 min
15:00	6.4	Key Findings of Topical Session 2	20 min
15:20	6.5	Plenary Discussion of the Findings	60 min
10.20	0.0	All Participants	
16:20 Br	eak (30 m	in)	
,	7	Conclusion Session	
16:50	7.1	Main Outcome of the Workshop Report by Workshop Chairs Contributions and Confirmation by Participants	20 min
17:10	7.2	<b>Definition of Next Steps</b> <i>All Participants</i>	40 min
		Closing Remarks	10 min
17:50	7.2	Workshop Chairs	
		Rebecca TADESSE (NEA, Head of RWMD)	
18:00		Workshop Adjourn	

## **Nuclear Energy Agency (NEA)**

46, quai Alphonse Le Gallo 92100 Boulogne-Billancourt, France nea@oecd-nea.org www.oecd-nea.org

Cover photos: Boston Dynamics' Spot robot (Create Ltd); CORIS360 spatz (ANSTO); Drone testing (PNNL); Robot milling tool (KIT).